Visita al Cementiri del Poblenou

Conegut també com a cementiri de l’Est pel nom oficial que va tenir durant molts anys, com a Cementiri Vell per oposició al Cementiri Nou que és el de Montjuïc i com a Cementiri General, és un dels cementiris més coneguts de la ciutat de Barcelona.

A finals del segle XVIII va entrar en vigor la mesura de construir tots els cementiris fora de les muralles per raons higièniques. Així doncs, el Cementiri del Poblenou va ser inaugurat l’any 1775 pel bisbe Climent. Va ser el primer cementiri de la ciutat en estar fora del perímetre emmurallat.

D’estil neoclàssic i de planta rectangular, presenta un gran conjunt d’edificacions d’interès històric, arquitectònic i artístic. És una obra protegida com a Bé Cultural d’Interès Local. Entre els milers de tombes hi podem trobar uns quants catalans il·lustres, com Narcís Monturiol o Josep Anselm Clavé.

El recinte és enorme i et recomano que et prenguis el teu temps per a visitar les diferents estances. Això sí, no te’n pots anar sense veure, pel meu gust, les tres joies de la corona: l’escultura del petó de la mort, el recinte dels panteons i la tomba d'”El Santet del Poblenou”.

  • El petó de la mort

És segurament l’escultura més coneguda de tot el cementiri. Va ser encarregada l’any 1930 per la família Llaudet i Soler.

  • El recinte dels panteons

És la zona més monumental del cementiri. Endinsar-se per aquells panteons és com fer un viatge al segle XIX. Aquí reposen les restes de la burgesia barcelonina de l’època.

  • Tomba del Santet del Poblenou

Al nínxol 138 de l’illa 4a hi trobem la tomba de Francesc Canals Ambrós, conegut popularment com a “El Santet del Poblenou”. El Francesc era un jove normal i corrent empleat d’uns grans magatzems. Quan va morir, l’any 1899 amb 22 anys, se li van començar a atribuir miracles. El culte a la seva tomba dura fins avui dia.

Algunes de les fotografies que vaig fer durant la meva visita: